Povijest

Povijest i tradicija osiguravateljne grupacije Generali priča je o dalekosežnoj viziji i poslovnom uspjehu, koja je od samih svojih početaka satkana od predanog stvaranja i prenošenja korporativne kulture temeljene na univerzalnim vrijednostima novim naraštajima - kulture koja se uspijevala nositi s turbulentnim povijesnim mijenama i izazovima što su ih te mijene donosile. Prestižni položaj što ga Generali zauzima danas na globalnoj razini rezultat je djelovanja dviju moćnih sila: poziva na kontinuitet i poticaja na inovaciju.

U Trstu je 1831. djelovalo dvadesetak osiguravajućih društava za osiguranje transporta kada je Giuseppe Lazzaro Morpurgo, vlasnik Aziende Assicuratrice, predložio da se u gradu osnuje veće poduzeće koje će konkurirati društvima u ostalim dijelovima Europe. Dana 26. prosinca 1831. članovi utemeljitelji potpisuju osnivačku povelju za Assicurazioni Generali Austro-Italiche. Naziv 'Generali' isticao je djelovanje na svim područjima osiguranja. U prvome desetljeću Društvo otvara agenture u svim talijanskim državama i većim središtima Austrougarskog Carstva od Beča do Praga i Pešte te u glavnim europskim lukama, od Bordeauxa do Marseillea. Godine 1870. godine časopis L’Assicurazione u Rimu objavljuje prvu statistiku talijanskoga osiguravateljskog tržišta na kojoj je Assicurazioni Generali, sa sjedištem u Veneciji, na prvome mjestu.

U Hrvatskoj je Generali prisutan već od 1832. u Rijeci i Karlovcu, a slijede Rumunjska od 1835. te Poljska i Njemačka 1837. Početkom osamdesetih godina 19. stoljeća Generali se širi u područje Sredozemlja do Sjeverne Afrike te do najvećih prekooceanskih luka u obje Amerike (San Francisco, Valparaiso) i na Dalekom istoku (Bombaj, Kolombo, Šangai, Hong Kong). Sredinom prošlog stoljeća Generali otvara novo poglavlje u poslovanju: 1948. kupljena je Providencija u Argentini, potom je 1966. uspostavljeno partnerstvo s društvom Aetna, najvećim osigurateljem iz SAD-a. Potkraj 20. stoljeća, pozornost se usmjerava na Daleki istok - predstavništvo u Pekingu otvoreno je 1996. godine.

Aktualni trend razvoja Generalija usmjeren je na Indiju te srednju i istočnu Europu, gdje bilježi prisutnost u 14 zemalja regije. Nedavno započetom suradnjom s Ceska Pojistovnom, vodećom osiguravateljnom grupom u Češkoj, pod nazivom Generali PPF Holding BV dodatno su osnažene tržišne pozicije u Češkoj i Slovačkoj te osigurano daljnje širenje u Kazahstan i Rusiju. Time Generali pored mjesta vodećeg talijanskog osiguratelja, trećeg u Europi i petog na svijetu, sada zauzima i poziciju vodećeg osiguratelja u regiji.

Informacije i suglasnost za kolačiće (en. Cookies) – www.generali.hr, web stranica Generali osiguranja d.d., koristi vlastite tehničke kolačiće i kolačiće trećih strana (tehničke i profiliranje) kako bi se poboljšalo Vaše iskustvo pregledavanja web stranice i pružila usluga u skladu s Vašim željama. Nastavkom pregleda web stranice www.generali.hr slažete se s korištenjem kolačića. Ako želite saznati više ili povući pristanak za sve ili neke od tih kolačića pročitajte našu Politiku prikupljanja kolačića.

Prihvaćam