Rječnik osigurateljnih termina

Osnovni pojmovi u osiguranju
K

Kapitalizirana vrijednost

vrijednost police nakon kapitalizacije osiguranja. Kapitalizirana vrijednost se povećava s povećanjem vremena proteklog od početka osiguranja. U prvim godinama osiguranja, posebice za osiguranja s trajanjem 20 i više godina, često nema kapitalizirane vrijednosti osiguranja, jer je matematička pričuva osiguranja života, s obzirom na velike početne troškove zaključenja osiguranja, negativna.

Karenca

razdoblje na početku ugovorenog trajanja osiguranja za vrijeme kojeg osiguratelj nije u obvezi ako nastane osigurani slučaj (npr. kod osiguranja od prekida rada uslijed požara).

Kargo osiguranje

osiguranje robe u prijevozu.

Klauzula

konkretizira odredbe ugovora o osiguranju ili reosiguranju tako da proširuje / sužava osigurateljnu / reosigurateljnu zaštitu.

Kolektivno osiguranje

oblik osiguranja prema broju osiguranika.

Kompletiranje štete

postupak prikupljanja dokumentacije za obradu šteta, koji se razlikuje po skupinama i vrstama osiguranja.

Kontrola štete

pretposljednja faza u rješavanju štete (prije isplate odštete); podrazumijeva kontrolu svih provedenih radnji po fazama rješavanja (izvid, procjena, obračun i likvidacija štete)

Kopneno osiguranje

oblik osiguranja prema mjestu ostvarenja rizika.

Korisnik osiguranja

osoba kojoj u osiguranju života i osiguranju od posljedica nesretnog slučaja pripadaju prava iz osiguranja u slučaju smrti osiguranika; korisnika osiguranja prilikom sklapanja ugovora o osiguranju u pravilu određuje osiguranik.

Krađa

protuzakonito uzimanje imovine druge osobe. Da bi se smatrala osiguranim slučajem, mora biti prijavljena nadležnoj policijskoj postaji. Policijski zapisnik je dio odštetnog zahtjeva. Dijeli se na provalnu krađu (nasilni ulazak u prostorije) i na običnu krađu.

Kratkoročno osiguranje

osiguranje čije je trajanje kraće od godinu dana. Premija se računa po principu pro rata temporis, ukoliko cjenikom nije drugačije određeno.

Kvota šteta

odnos između iznosa šteta i premije osiguranja mjerodavnih u promatranom razdoblju.

Kontaktirajte nas

01/4600 400
INFO TELEFON

Pošaljite
e-mail

Naručite poziv

Informacije i suglasnost za kolačiće (en. Cookies) – www.generali.hr, web stranica Generali osiguranja d.d., koristi vlastite tehničke kolačiće i kolačiće trećih strana (tehničke i profiliranje) kako bi se poboljšalo Vaše iskustvo pregledavanja web stranice i pružila usluga u skladu s Vašim željama. Nastavkom pregleda web stranice www.generali.hr slažete se s korištenjem kolačića. Ako želite saznati više ili povući pristanak za sve ili neke od tih kolačića pročitajte našu Politiku prikupljanja kolačića.

Prihvaćam