Rječnik osigurateljnih termina

Osnovni pojmovi u osiguranju
L

Lekaža

gubitak tekućine kroz pukotine na spremnicima; rizik lekaže se različito tretira kod pojedinih vrsta osiguranja.

Liječnički pregled

pregled osiguranika radi utvrđivanja njegova zdravstvena stanja ako se osigurava na veći iznos osigurane svote koja je obično limitirana u uvjetima ili cjenicima osiguranja. Obavlja se prije prihvaćanja osiguranika u osiguranje kao dio procesa preuzimanja rizika. Važan je zbog antiselekcije, pravilnog određivanja premije i ne osiguravanja osoba za koje je izvjesno ili postoji velika vjerojatnost smrti ili oboljenja.

Likvidacija štete

najvažnija faza rješavanja štete koja, temeljem dotad obavljenih poslova, rezultira utvrđivanjem konačne odštete oštećeniku

Limit

gornja granica obveze osiguratelja kod ugovora o osiguranju, odnosno, reosiguratelja kod ugovora o reosiguranju.

List pokrića

dokument kojim se dokazuje postojanje osiguranja bez police; obično se izdaje kada ne postoji neki opći ugovor o osiguranju, i to kad se iz tehničkih razloga ne može odmah izdati polica osiguranja, a ugovaratelju osiguranje je hitno potrebna isprava kao potvrda o sklopljenom ugovoru o osiguranju.

Kontaktirajte nas

01/4600 400
INFO TELEFON

Pošaljite
e-mail

Naručite poziv

Informacije i suglasnost za kolačiće (en. Cookies) – www.generali.hr, web stranica Generali osiguranja d.d., koristi vlastite tehničke kolačiće i kolačiće trećih strana (tehničke i profiliranje) kako bi se poboljšalo Vaše iskustvo pregledavanja web stranice i pružila usluga u skladu s Vašim željama. Nastavkom pregleda web stranice www.generali.hr slažete se s korištenjem kolačića. Ako želite saznati više ili povući pristanak za sve ili neke od tih kolačića pročitajte našu Politiku prikupljanja kolačića.

Prihvaćam