Rječnik osigurateljnih termina

Osnovni pojmovi u osiguranju
M

Malus

doplatak na premiju ugrađen u cjenik, koji osiguratelj obračunava osiguraniku za nepovoljan odnos premije i šteta; povišenje premijske stope osiguraniku za iduće razdoblje ako su štete tijekom ugovorenog ranijeg razdoblja znatno premašile naplaćenu premiju.

Marketing

poslovna aktivnost koja povezuje proizvodnju s potrošnjom, tako da se maksimalno zadovolje potrebe društva koje se na tržištu pojavljuju kao potražnja.

Matematička pričuva

sredstva koja se formiraju iz štedne komponente osiguranja života; njome se izmiruju buduće obveze iz mješovitih osiguranja života.

Međunarodni kargo

osiguranje robe koja se prevozi izvan granica naše zemlje.

Metode upravljanja rizikom

jedna od faza upravljanja rizikom; postoje metode fizičke kontrole (izbjegavanje rizika i smanjenje njegove veličine) i metode financijske kontrole (zadržavanje rizika, transfer rizika i osiguranje).

Minimalna premija

najmanji iznos premije za koju je moguće zaključiti osiguranje; fiksni iznos ili minimalni postotak koji zaračunava osiguravatelj za preuziman je malih rizika kod kojih režijski dodatak ne bi pokrivao ni približno troškove poslovanja.

Mjerodavna premija

ukupna tehnička premija iz promatranog razdoblja umanjena za prijenosnu premiju aktualnog razdoblja i uvećana za prijenosnu premiju iz prethodnog razdoblja

Mjerodavne štete

obveze osiguratelja prema ugovorima o osiguranju, nastale u promatranom razdoblju.

Mješovito osiguranje života

osiguranje za slučaj smrti i doživljenja.

Mjesto osiguranja

područje na kojem je smješten predmet osiguranja ili na kojem se kreću npr. transportna sredstva, naznačen na polici osiguranja.

Kontaktirajte nas

01/4600 400
INFO TELEFON

Pošaljite
e-mail

Naručite poziv

Informacije i suglasnost za kolačiće (en. Cookies) – www.generali.hr, web stranica Generali osiguranja d.d., koristi vlastite tehničke kolačiće i kolačiće trećih strana (tehničke i profiliranje) kako bi se poboljšalo Vaše iskustvo pregledavanja web stranice i pružila usluga u skladu s Vašim željama. Nastavkom pregleda web stranice www.generali.hr slažete se s korištenjem kolačića. Ako želite saznati više ili povući pristanak za sve ili neke od tih kolačića pročitajte našu Politiku prikupljanja kolačića.

Prihvaćam