Rječnik osigurateljnih termina

Osnovni pojmovi u osiguranju
N

Načelo razmjera

primjenjuje se kod klasičnih (svotnih) osiguranja; odšteta se odnosi prema šteti u jednakom odnosu kao i iznos osiguranja prema stvarnoj vrijednosti; ako je iznos osiguranja npr. 70% od stvarne vrijednosti predmeta osiguranja, i odšteta će iznositi 70% od štete.

Nadosiguranje

oblik osiguranja prema stupnju osigurateljnog pokrića po kojem je svota osiguranja iz ugovora o osiguranju veća od stvarne vrijednosti osigurane stvari.

Nagodba

ugovor kojim osobe između kojih postoji spor ili neizvjesnost o nekom pravnom odnosu uzajamnim popuštanjem prekidaju spor, odnosno, otklanjaju neizvjesnost i određuju svoja prava i obveze.

Named perils

princip osigurateljnog pokrića po kojemu su osigurani samo navedeni rizici (suprotno od principa all risks).

Neto dobit

pozitivna razlika između ukupnih prihoda i ukupnih rashoda, umanjena za obračunati porez na dobitak.

Neto gubitak

negativna razlika između ukupnih prihoda i ukupnih rashoda, umanjena za obračunati porez na dobitak.

Neto premija

dio bruto premije potreban za pokriće predvidivih izdataka za štete. U zakonu u osiguranju koristi se naziv funkcionalna premija, koja sadrži tehničku premiju, a eventualno i dio za preventivu. Tehnička premija može odgovarati pojmu neto premije. Neto premija je jednaka očekivanoj šteti.

Neživotna osiguranja

jedna od dvije skupine osiguranja (druga skupina su životna osiguranja) prema Smjernicama Europske unije, koje su u primjeni od 1.1.1998.

Nova vrijednost

oblik osigurateljnog pokrića imovine; prema posebnim uvjetima građevinski objekti i oprema se mogu osigurati na novu vrijednost samo ako njihova stvarna vrijednost nije manja od 40% od nove vrijednosti u vrijeme sklapanja ugovora o osiguranju.

Kontaktirajte nas

01/4600 400
INFO TELEFON

Pošaljite
e-mail

Naručite poziv

Informacije i suglasnost za kolačiće (en. Cookies) – www.generali.hr, web stranica Generali osiguranja d.d., koristi vlastite tehničke kolačiće i kolačiće trećih strana (tehničke i profiliranje) kako bi se poboljšalo Vaše iskustvo pregledavanja web stranice i pružila usluga u skladu s Vašim željama. Nastavkom pregleda web stranice www.generali.hr slažete se s korištenjem kolačića. Ako želite saznati više ili povući pristanak za sve ili neke od tih kolačića pročitajte našu Politiku prikupljanja kolačića.

Prihvaćam