Rječnik osigurateljnih termina

Osnovni pojmovi u osiguranju
R

Račun dobiti i gubitka

jedan od financijskih izvještaja, pokazuje prihode, rashode i financijski rezultat u određenom razdoblju.

Razred rizika (opasnosti)

značajka osiguranog predmeta vezana uz stupanje njegove izloženosti pojedinom riziku.

Renta

serija periodičnih isplata koje mogu rasti ili se smanjivati, a prestaju nastupom određenog događaja. Događaj je najčešće kraj određenog razdoblja ili smrt osobe koja prima rentu.

Reosiguranje

zasebna djelatnost osiguranja koja se ostvaruje tako što osiguratelj prenosi na reosiguratelja dio rizika koji je prethodno preuzeo u osiguranje i za uzvrat plaća reosiguratelju premiju reosiguranja. Kraće: osiguranje osiguratelja.

Rezerva (pričuva) šteta

sredstva namijenjena isplati već nastalih, a neisplaćenih šteta

Režijski dodatak

dio premije namijenjen za obavljanje djelatnosti osiguranja; pokriva troškove poslovanja, a određuje ga svaki osiguratelj zasebno.

Rizik

je neizvjesnost nastanka štete, a mora biti: budući, neizvjestan i nezavisan od volje ugovaratelja i/ili osiguranika.

Riziko premija

u osiguranju života dio neto premije koji služi za pokriće razlike ugovorene svote i matematičke pričuve osiguranja života u slučaju smrti u tekućoj godini osiguranja.

Kontaktirajte nas

01/4600 400
INFO TELEFON

Pošaljite
e-mail

Naručite poziv

Informacije i suglasnost za kolačiće (en. Cookies) – www.generali.hr, web stranica Generali osiguranja d.d., koristi vlastite tehničke kolačiće i kolačiće trećih strana (tehničke i profiliranje) kako bi se poboljšalo Vaše iskustvo pregledavanja web stranice i pružila usluga u skladu s Vašim željama. Nastavkom pregleda web stranice www.generali.hr slažete se s korištenjem kolačića. Ako želite saznati više ili povući pristanak za sve ili neke od tih kolačića pročitajte našu Politiku prikupljanja kolačića.

Prihvaćam