Rječnik osigurateljnih termina

Osnovni pojmovi u osiguranju
S

Samopridržaj

udio osiguranika u šteti. Ugovara se u apsolutnom iznosu (valuti) ili u postotku od iznosa štete (%).

Segmentacija osigurateljnog tržišta

podjela tržišta na homogene skupine korisnika osigurateljnih usluga gdje svaka skupina može biti izabrana kao tržišna meta na koju se utječe određenim marketinškim programom.

Skadenca

dospijeće obnove police ili datum isteka tekuće osigurateljne godine. Skadenca se ne mora podudarati s kalendarskom godinom

Stopa šteta

odnos šteta i svote osiguranja u nekom portfelju. Stopa šteta (u promilima ) = ( ukupna odšteta/ukupna osnovica za izračun premije )X1000

Stvarna vrijednost

princip osiguranja na stvarnu vrijednost. Nova vrijednost umanjena za procijenjenu istrošenost (amortizaciju).

Subrogacija

prijelaz osiguranikovih prava na osiguratelja do visine isplaćene naknade prema osobi koja je odgovorna za štetu.

Suosiguranje

vid osiguranja kod kojeg osiguranik jedan rizik dijeli između dva ili više osiguratelja.

Svotno (ekscedentno) reosiguranje

vrsta proporcionalnih reosiguranja u kojoj je samopridržaj osiguratelja izražen u apsolutnom iznosu, a višak svote osiguranja koji prelazi samopridržaj, osiguratelj prenosi (plasira) u reosiguranje.

Kontaktirajte nas

01/4600 400
INFO TELEFON

Pošaljite
e-mail

Naručite poziv

Informacije i suglasnost za kolačiće (en. Cookies) – www.generali.hr, web stranica Generali osiguranja d.d., koristi vlastite tehničke kolačiće i kolačiće trećih strana (tehničke i profiliranje) kako bi se poboljšalo Vaše iskustvo pregledavanja web stranice i pružila usluga u skladu s Vašim željama. Nastavkom pregleda web stranice www.generali.hr slažete se s korištenjem kolačića. Ako želite saznati više ili povući pristanak za sve ili neke od tih kolačića pročitajte našu Politiku prikupljanja kolačića.

Prihvaćam