Rječnik osigurateljnih termina

Osnovni pojmovi u osiguranju
T

Tablica invaliditeta

tablica u kojoj je utvrđen postotak invaliditeta za potpuni gubitak ili potpunu trajnu nemogućnost upotrebe uda ili dijela tijela. Sastavni je dio općih i posebnih uvjeta i svakog pojedinog ugovora o osiguranju osoba od posljedica nesretnog slučaja (nezgode).

Tablice smrtnosti

sadrže teoretski broj živih ljudi određene starosti, teoretski broj umrlih u određenoj starosti, vjerojatnosti smrti i vjerojatnosti doživljenja za sve godine starosti stanovništva (obično od 0 do 100 godina starosti).

TBS

teško bolesna stanja.

Tehnička premija

dio premije namijenjen ispunjavanju obveza iz osiguranja (naknada šteta i ugovorenih iznosa osiguranja te ostalih obveza).

Teorija vjerojatnosti

matematička disciplina koja se bavi formiranjem i poroučavanjem matematičkog modela slučajnog pokusa; na teoriji vjerojatnosti zasniva se račun vjerojatnosti kao jedan od čimbenika tehničke organizacije osiguranja.

Tontine osiguranje

spada u skupinu životnih osiguranja; zasniva se na uplatama više investitora u investicijski fond – tontine; naziv nosi po talijanskom bankaru Lorenzu de Tontiniju iz 17. stoljeća.

Treća osoba

pojam koji u osiguranju od odgovornosti označava krug osoba koje imaju pravo na naknadu štete.

Kontaktirajte nas

01/4600 400
INFO TELEFON

Pošaljite
e-mail

Naručite poziv

Informacije i suglasnost za kolačiće (en. Cookies) – www.generali.hr, web stranica Generali osiguranja d.d., koristi vlastite tehničke kolačiće i kolačiće trećih strana (tehničke i profiliranje) kako bi se poboljšalo Vaše iskustvo pregledavanja web stranice i pružila usluga u skladu s Vašim željama. Nastavkom pregleda web stranice www.generali.hr slažete se s korištenjem kolačića. Ako želite saznati više ili povući pristanak za sve ili neke od tih kolačića pročitajte našu Politiku prikupljanja kolačića.

Prihvaćam