Rječnik osigurateljnih termina

Osnovni pojmovi u osiguranju
U

Udio osiguratelja

dio u riziku koji snosi osiguratelj.

Udio reosiguratelja

dio u riziku koji snosi reosiguratelj.

Udio u dobiti

u osiguranju života dio dobiti osiguravatelja koji se distribuira ugovarateljima osiguranja za osiguranja sa sudjelovanjem u dobiti. Nastaje kao posljedica ostvarenih rezultata u poslovanju osiguratelja boljih nego je bilo predviđeno.

Ugovaratelj osiguranja

pravna ili fizička osoba koja s osigurateljem sklapa ugovor o osiguranju i koja plaća premiju osiguranja, ali ne mora imati i pravo na naknadu od osiguratelja; za jedan ugovor može postojati više ugovaratelja, a u najvećem broju slučajeva, ugovaratelj i osiguranik su iste police.

Ugovor o osiguranju

suglasno izjavljena volja između ugovaratelja osiguranja i osiguratelja s njihovim utvrđenim pravima i obvezama.

Ugovor o reosiguranju

suglasno izjavljena volja između osiguratelja i reosiguratelja s njihovim utvrđenim pravima i obvezama.

Ugovorena vrijednost

oblik osigurateljnog pokrića materijalne imovine koji mogu zaključiti pravne osobe koje uredno vode propisano knjigovodstvo o materijalnoj imovini; primjenjuje se kod osiguranja od požara i nekih drugih rizika kod osiguranja strojeva od loma.

Ugovorne strane

jedan od najvažnijih elemenata police; ugovorne strane su ugovaratelj osiguranja odnosno osiguranik (najčešće je riječ o istoj osobi) te osiguratelj (društvo za osiguranje).

Ulaganja

najvažnija stavka aktive bilance društava za osiguranje; u strukturi ulaganja najzastupljenija su ulaganja u vrijednosne papire.

Upravljanje rizicima

znanstveni pristup rizicima, značajan za osiguratelja i reosiguratelja, ali i gospodarstvo države.

Utvrđivanje omjera razmjera

odnos koji se koristi u likvidaciji šteta; dobije se stavljanjem u odnos svote osiguranja iz ugovora i utvrđene stvarne vrijednosti.

Uvjeti osiguranja

njima se detaljno uređuju odnosi između osiguravatelja i osiguranika iz ugovora o osiguranja. Prilažu se polici ili su već tiskani na njoj. Sastavni su dio ugovora o osiguranju.

Uzajamno osiguranje

oblik osiguranja prema načinu pokrića rizika.

Kontaktirajte nas

01/4600 400
INFO TELEFON

Pošaljite
e-mail

Naručite poziv

Informacije i suglasnost za kolačiće (en. Cookies) – www.generali.hr, web stranica Generali osiguranja d.d., koristi vlastite tehničke kolačiće i kolačiće trećih strana (tehničke i profiliranje) kako bi se poboljšalo Vaše iskustvo pregledavanja web stranice i pružila usluga u skladu s Vašim željama. Nastavkom pregleda web stranice www.generali.hr slažete se s korištenjem kolačića. Ako želite saznati više ili povući pristanak za sve ili neke od tih kolačića pročitajte našu Politiku prikupljanja kolačića.

Prihvaćam