Rječnik osigurateljnih termina

Osnovni pojmovi u osiguranju
V

Valutna klauzula

zaštitna klauzula kojom se iznos ugovorene osigurane svote, premije veže uz tečaj stabilne valute.

Vatrootporni zid

propisno izgrađen zid između pokretnih i/ili nepokretnih stvari, čije postojanje ili nepostojanje označava odvojeni ili jedinstveni rizik.

Vinkulacija police

izjava u polici osiguranja ili ispravi koja se polici prilaže o ustupanju prava na naknadu osigurnine trećoj osobi.

Višegodišnje osiguranje

osiguranje zaključeno za razdoblje duže od jedne godine s naznačenim datumom početka i isteka osiguranja. Prema ZOO ne može se raskinuti prije proteka 5 godina od datuma početka, a nakon toga se može raskinuti na skadenci uz otkazni rok od 6 mjeseci.

Višekratna premija

u osiguranju života premija koja se plaća svake godine kroz dio ili kroz cijelo vrijeme trajanja osiguranja. Može se plaćati jednom godišnje ili u više godišnjih obroka.

Višestruko osiguranje

kada je neka stvar osigurana kod dva ili više osiguravatelja od istog rizika, za isti interes, za isto vrijeme i za istog osiguranika, tako da zbroj osiguranih iznosa ne prelazi vrijednost te stvari. Svaki osiguratelj odgovara za ispunjenje u potpunosti obveza nastalih uz ugovora o osiguranju. (ZOO, Čl. 958.)

Kontaktirajte nas

01/4600 400
INFO TELEFON

Pošaljite
e-mail

Naručite poziv

Informacije i suglasnost za kolačiće (en. Cookies) – www.generali.hr, web stranica Generali osiguranja d.d., koristi vlastite tehničke kolačiće i kolačiće trećih strana (tehničke i profiliranje) kako bi se poboljšalo Vaše iskustvo pregledavanja web stranice i pružila usluga u skladu s Vašim željama. Nastavkom pregleda web stranice www.generali.hr slažete se s korištenjem kolačića. Ako želite saznati više ili povući pristanak za sve ili neke od tih kolačića pročitajte našu Politiku prikupljanja kolačića.

Prihvaćam