Rječnik osigurateljnih termina

Osnovni pojmovi u osiguranju
Z

Zajednički rizici

rizici s obzirom na posljedice koje mogu izazvati; posljedice su im sveobuhvatne i/ili katastrofalne pa im je osigurateljno nemoguće obuhvatiti sve posljedice.

Zakon o obveznim odnosima (ZOO)

zakon kojim se uređuju prava i obveze u obveznim odnosima u RH. Odsjek 27. Ugovor o osiguranju se odnosi na osigurateljni dio.

Zakon o osiguranju

zakon kojim se uređuju uvjeti i način obavljanja poslova u društvima za osiguranje i reosiguranje te nadzor nad njihovim poslovanjem; donosi ga Hrvatski sabor.

Zakon velikih brojeva

prirodni zakon po kojem određeni događaj predstavlja slučaj ako se promatra pojedinačno, a postaje zakonitost u velikom broju promatranja; ako je broj promatranih događaja na širem području, a trajanje promatranja duže, odstupanje stvarnih događaja od statistički predviđenih je manje.

Zarađena premija

ukupna zaračunata bruto premija umanjena za prijenosnu premiju iz tekuće godine i uvećana za prijenosnu premiju iz prethodne godine.

Zelena karta

međunarodna potvrda izdana od ovlaštenog osiguratelja kojom se potvrđuje postojanje urednog osiguranja za štete iz uporabe motornih vozila nastalih u jednoj ili više država koje su u njoj naznačene.

Kontaktirajte nas

01/4600 400
INFO TELEFON

Pošaljite
e-mail

Naručite poziv

Informacije i suglasnost za kolačiće (en. Cookies) – www.generali.hr, web stranica Generali osiguranja d.d., koristi vlastite tehničke kolačiće i kolačiće trećih strana (tehničke i profiliranje) kako bi se poboljšalo Vaše iskustvo pregledavanja web stranice i pružila usluga u skladu s Vašim željama. Nastavkom pregleda web stranice www.generali.hr slažete se s korištenjem kolačića. Ako želite saznati više ili povući pristanak za sve ili neke od tih kolačića pročitajte našu Politiku prikupljanja kolačića.

Prihvaćam